Mocht u het eerste deel nog niet hebben gelezen, lees dan eerst hier.
Amelia is naar aanleiding van het advies van Ulrica, de zogenoemde kruiden gaan zoeken. Gustaaf is hier ook, en na een gesprek verklaren de twee elkaar de liefde. Dit terwijl Amelia eigenlijk met de vriend van Gustaaf, Renato gaat. Plots arriveert Renato. Hij komt Gustaaf vertellen dat mensen hem zoeken om hem vervolgens te vermoorden. Gustaaf vertrekt dan. Amelia wist nog net haar gezicht te bedekken met haar sluier zodat Renato niet wist dat zij het was. Als de samenzweerders dan arriveren vertellen zij Renato wat er gaande is. Als dan ook nog de sluier van Amelia’s gezicht valt, trekt Renato de conclusie dat de twee overspel gepleegd hebben. Hij vraagt de twee leiders van het complot Samuel en Tom hem de volgende dag te ontmoeten.
Renato denkt na en heeft de wil Amelia te vermoorden voor de schande die ze hem heeft aangedaan. Amelia smeekt Renato voor vergiffenis en vraagt of ze haar zoon nog een maal mag zien. Renato besluit dan dat niet Amelia maar Gustaaf de gene is die verdient te sterven. Hij vraagt dan ook aan Samuel en Tom om hem te helpen Gustaaf te vermoorden. Er worden strootjes getrokken over wie Gustaaf zal vermoorden. Renato trekt het langste strootje.

In de volgende scene komt de Nar met uitnodigingen voor het gemaskerde feest. Samuel en Tom realiseren zich dat dit de perfecte plek is voor de moord op Gustaaf…

Un_ballo_in_maschera_II_by_Gest0ert